Stadswoning Den Eendenbeck

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Bonnefantenstraat
Locatie Bonnefantenstraat 19, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning Den Eendenbeck

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd huis Den Eendenbeck (1691), gelegen op de hoek der Witte Nonnenstraat. Breedhuis van het enkelhuistype, met drie zichtbare gevels, respectievelijk twee, drie (voorgevel) en twee traveeën, en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), gebouwd circa 1880 ter vervanging van de gelijknamige vakwerkconstructie.

Bakstenen gebouw met lijstgevels op een kalkstenen plint. Rechthoekige vensters met kalkstenen latei en lekdrempels; identieke doch blinde vensters in de zijgevels. Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting op neuten. Houten kroonlijst.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Aanvullende informatie

In 2002 herbestemd tot sociale woningen door de sociale huisvestingsmaatschappij Hasseltse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen.

Vandeweghe, Evert & Verwinnen, Katrien (23-12-2015 )

Relaties

maakt deel uit van Bonnefantenstraat

Bonnefantenstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.