Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), naar verluidt vroeger woonhuis van de rentmeester van het 's Gravenkasteel, met huidig uitzicht uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, vermoedelijk ouder in kern.

Gecementeerde straatgevel met schijnvoegen; horizontale accentuering door kordonvormende lekdrempels; puilijst; paneelversiering onder meer op borstwering en op fries; rechthoekige muuropeningen met bandomlijsting (begane grond) of met geprofileerde omlijsting met oren en uitgewerkte sluitsteen (eerste verdieping).

Bak- en natuurstenen achtergevel met uitspringende travee, uitgewerkte luifel van glas en metaal en balkon op bovenverdieping (voorheen ook boven keuken); eveneens rechthoekige muuropeningen bekroond door waterlijst op consooltjes en hoek- en sluitstenen, monumentaal uitgewerkt traphalvenster met gekleurd glas in lood; houten kroonlijst.

Verankerde bakstenen schuur van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Ommuurde grote, sterk beboomde tuin met paviljoentje van knoestige stammen op verhevenheid.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle