Stadswoning De Roosemarynboom

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Botermarkt
Locatie Botermarkt 26, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning De Roosemarynboom

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Breedhuis met recente voorgevel van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Oudere kern zichtbaar in de oostelijke zijpuntgevel en in de lagere bijbouw aan de Raamstraat. Oude kern in vakwerk, versteend tijdens de eerste helft van de 18de eeuw.

Bakstenen zijpuntgevel op gecementeerde plint; recent verbouwde rechthoekige vensters en deur. Bijbouw (nok parallel aan de Raamstraat) van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Thans grotendeels in baksteenbouw, doch bewaard stijl- en regelwerk met lemen vullingen in de overkragende verdieping der laatste travee. Verbouwde kruiskozijnen in vlakke kalkstenen omlijsting op de eerste bouwlaag en houten bolkozijnen op de tweede bouwlaag; rechthoekige kozijnen in de overkragende gevel. Noordelijke zijpuntgevel met versteende kern in vakwerk.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Botermarkt

Botermarkt (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.