erfgoedobject

Burgerhuis De Drij Dragonders

bouwkundig element
ID
21863
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21863

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekhuis met kern uit de 16de eeuw (gevel Zuivelmarkt), in de tweede helft van de 18de eeuw voorzien van een nieuwe gevel in classicistische stijl, die de rooilijn der Botermarkt volgt en zodoende enigszins sctuin geplaatst is ten opzichte van de daknok.

Beschilderd bakstenen gebouw onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op de Zuivelmarkt, Vlaamse pannen).

De gevel aan de Botermarkt telt vijf traveeën en drie bouwlagen, afgezet met beschilderde, hardstenen hoekbanden. Getoogde vensters in een rechthoekige omlijsting van beschilderde hardsteen met licht uitspringende sluitsteen. De benedenverdieping werd gedeeltelijk aangepast.

De eerste twee bouwlagen van de gevel aan de Zuivelmarkt zijn voorzien van aangepaste en recente muuropeningen; de overstekende geveltop op vijf kraagstukken behield zijn houtconstructie, zij het met bakstenen vullingen.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis De Drij Dragonders [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21863 (Geraadpleegd op 26-02-2021)