Molenaarswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Casterstraat
Locatie Casterstraat 46, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Molenaarswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Woonhuis van verdwenen windmolen, thans als café ingericht; zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), uit de 19de eeuw.

Beschilderd bakstenen gebouw op een gecementeerde en gepikte plint; houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige, beluikte vensters met arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur met bovenlicht boven de gestrekte houten tussendorpel, en zolderluik boven gecementeerde latei. Rechts, de rechthoekige poort onder houten latei van de schuur.

Karrenhuis onder lessenaarsdak, aangebouwd tegen de rechterzijgevel. Links, stalling onder lessenaarsdak, haaks op het woonhuis. Bakhuis aanleunend tegen de stalling; zadeldak; rechthoekige deur in houten omlijsting; de bakoven is verdwenen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Hasselt

Hasselt (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.