Hoekhuis van 1867

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Demerstraat
Locatie Demerstraat 2, Hasselt (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoekhuis met de Lombaardstraat, gebouwd in 1867 na afbraak van een reeks huizen, waaronder de befaamde herberg "In de Scherpesteen", ter verbreding van de straat.

Breedhuis van drie bouwlagen, twee traveeën aan de Lombaardstraat, een afgeschuinde hoektravee en zeven traveeën aan de Demerstraat; zadeldak met dakkapel boven de hoektravee. Bakstenen gebouw met lij stgevels, voorzien van rechthoekige vensters met strekse lateien en hardstenen lekdrempels op bakstenen consoles; de vensters der hoektravee zijn voorzien van een geprofileerde hardstenen omlijsting, het venster der tweede bouwlaag voorts nog met een druiplijst op consoles. Gewijzigde begane grond. Entablement met een rechte muizentandfries, steigergaten en een houten kroonlijst.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Demerstraat

Demerstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.