erfgoedobject

Hoekhuis van 1867

bouwkundig element
ID: 21865   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21865

Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoekhuis met de Lombaardstraat, gebouwd in 1867 na afbraak van een reeks huizen, waaronder de befaamde herberg "In de Scherpesteen", ter verbreding van de straat.

Breedhuis van drie bouwlagen, twee traveeën aan de Lombaardstraat, een afgeschuinde hoektravee en zeven traveeën aan de Demerstraat; zadeldak met dakkapel boven de hoektravee. Bakstenen gebouw met lij stgevels, voorzien van rechthoekige vensters met strekse lateien en hardstenen lekdrempels op bakstenen consoles; de vensters der hoektravee zijn voorzien van een geprofileerde hardstenen omlijsting, het venster der tweede bouwlaag voorts nog met een druiplijst op consoles. Gewijzigde begane grond. Entablement met een rechte muizentandfries, steigergaten en een houten kroonlijst.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis van 1867 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21865 (Geraadpleegd op 20-01-2021)