erfgoedobject

Huis "Het Kleyn Fortuyn"

bouwkundig element
ID: 21870   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21870

Beschrijving

Zogenaamd Huis Het Kleyn Fortuyn, naar de steeg die vroeger op deze plaats de Demerstraat met de Raamstraat verbond, en bij de bouw van het huidige huis verdween. Breedhuis van vier traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), uit het eind van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met een gecementeerde en beschilderde lijstgevel. Geprofileerde, rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels in een ingediept steekboogvormig gevelvlak; gesmeed ijzeren borstwering met neorocaille-inslag op de tweede bouwlaag. Gewijzigde begane grond. Houten kroonlijst op klossen.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Huis "Het Kleyn Fortuyn" [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21870 (Geraadpleegd op 02-06-2020)