erfgoedobject

Branderij

bouwkundig element
ID
21871
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21871
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Tijdens de 17de en 18de eeuw brouwerij van Willems en Stellingwerf; sinds 1793 in bezit van H. Vinckenbosch, wiens nakomelingen het huis verbouwden om er een branderij, azijn- en gistfabriek in onder te brengen.

Het huidige gebouw werd in 1863 opgericht door Sampermans; thans in gebruik als bioscoop. Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw met lijstgevel voorzien van een kalkstenen parement, met neoclassicistische ornamenten op de penanten, de borstweringen met afgeronde hoeken voorzen van een rechthoekig riemprofiel met oren. Houten kroonlijst op modillons met mascarons. Gewijzigde benedenverdieping met bioscooppui van circa 1935. Zijgevels met aandak en vlechtingen.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Branderij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21871 (Geraadpleegd op )