Distilleerderij Sint-Joseph

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Demerstraat
Locatie Demerstraat 33, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Distilleerderij Sint-Joseph

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

In de 17de eeuw vermeld als stokerij van M. Prieken; vanaf de 18de eeuw tot 1846 stokerij van de familie Baerts. In zijn huidige vorm een classicistisch breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), uit de tweede helft van de 18de eeuw; mogelijk later toegevoegde derde bouwlaag.

Bakstenen gebouw met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Licht getoogde vensters op de tweede bouwlaag, rechthoekige bovenvensters, in een beschilderde kalkstenen omlijsting met fijne, geprofileerde druiplijst, eindigend op spiralen aan weerszij van de trapezoïdale sluitsteen met korte druiplijst; later toegevoegde hardstenen lekdrempels; gesmeed ijzeren leuningen. In het midden der tweede bouwlaag, kleine rondboognis met geprofileerde druiplijst op pilastertjes en versierde sokkel; plaasteren Sint-Jozefbeeld en opschrift St.-Joseph. Gewijzigde begane grond.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Demerstraat

Demerstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.