Brouwerij De Warande

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Demerstraat
Locatie Demerstraat 43-45, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerij De Warande

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Oorspronkelijk brouwerij, in 1782 door L. Vandersmissen omgebouwd tot jeneverstokerij, in bedrijf tot 1834. Breedhuis gelegen op de hoek van de Paardsdemerstraat. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met classicistische gevelordonnantie uit het eind van de 18de eeuw, doch oudere kern (zijgevel).

Bakstenen gebouw met gecementeerde lijstgevel, afgezet met een hoekband links; muurankers. Rechthoekige vensters in een beschilderde kalkstenen omlijsting met geprofileerde druiplijst. Gewijzigde begane grond op de rechthoekige deuren in beschilderde kalkstenen omlijstingen na. Houten kroonlijst. Gecementeerde zijgevel met zichtbare muurankers; rechthoekige, gecementeerde vensters van verschillende afmetingen; gewijzigde benedenverdieping.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Demerstraat

Demerstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.