Brouwerij De Warande

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Warande

Beschrijving

Oorspronkelijk brouwerij, in 1782 door L. Vandersmissen omgebouwd tot jeneverstokerij, in bedrijf tot 1834. Breedhuis gelegen op de hoek van de Paardsdemerstraat. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met classicistische gevelordonnantie uit het eind van de 18de eeuw, doch oudere kern (zijgevel).

Bakstenen gebouw met gecementeerde lijstgevel, afgezet met een hoekband links; muurankers. Rechthoekige vensters in een beschilderde kalkstenen omlijsting met geprofileerde druiplijst. Gewijzigde begane grond op de rechthoekige deuren in beschilderde kalkstenen omlijstingen na. Houten kroonlijst. Gecementeerde zijgevel met zichtbare muurankers; rechthoekige, gecementeerde vensters van verschillende afmetingen; gewijzigde benedenverdieping.