Hoeve Hof te Moortere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Moortere

Beschrijving

Nu nieuw woonhuis, wel met bewaarde omwalling en ingangspoort geflankeerd door twee oude knotlinden. De naam zelf "Moorter, Meuter" houdt verband met het vochtig bekengebied, hier uitgekozen als woonplaats. Gaat terug op een oude site, ressorterende onder de hertogen Van Brabant, maar waarvan de uitbreidingen leengoed waren van de heren van Grimbergen. Circa 1356 was het leengoed eigendom van Floris van (den) Moertere. Heden bestaat nog de versterkte motte: voortgaande op literatuurgegevens en een afbeelding uit de 17de eeuw omvatte het geheel op de eigenlijke motte een lustkasteel, "Hof metten Wallen" genaamd, op het voorhof de neerhoeve.

Oude gebouwen afgebroken en vervangen door nieuwe. Enkel nog authentieke poort, eertijds toegang tot het voorhof: bakstenen muur op dito sokkel onder zadeldakje (mechanische pannen), afgelijnd met zandsteen; korfboogdoorgang in zandstenen omlijsting met druiplijst, sluitsteen en imposten.

• HONINGS A., Bijdrage tot de geschiedenis van Lippelo, 2 delen, Sint-Amands, 1981-1987, deel 1, p. 25-33.
  • VAN ELSEN J. A., Geschiedenis van Lippeloo, Merchtem, p. 37-38.
  • WAUTERS A., Histoire des environs de Bruxelles, nieuwe uitgave van de originele tekst van 1855, deel 6, Brussel, 1972, p. 264-265.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle