Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Dorpsstraat
Locatie Dorpsstraat 13, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Ruim burgerhuis in neoclassicistische stijl. Breedhuis van het enkelhuistype, zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), uit de tweede helft van de 19de eeuw, met voorgevelcementering en -decoratie uit eind 19de - begin 20ste eeuw.

Bakstenen gebouw met een gecementeerde en beschilderde lijstgevel, met stucwerkversiering in de vorm van panelen, kordons en banden; risaliet in de laatste travee. Rechthoekige vensters in een licht uitspringende, gecementeerde omlijsting met beschilderde, hardstenen lekdrempel; sluitstenen van stuc op de bovenverdieping; rechthoekig balkon met stenen balustrade in het risaliet; hieronder een inrijpoort in een hardstenen omlijsting op neuten. Zijgevels met aandaken en muurvlechtingen .

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Dorpsstraat

Dorpsstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.