erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
21897
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21897

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Ruim burgerhuis in neoclassicistische stijl. Breedhuis van het enkelhuistype, zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), uit de tweede helft van de 19de eeuw, met voorgevelcementering en -decoratie uit eind 19de - begin 20ste eeuw.

Bakstenen gebouw met een gecementeerde en beschilderde lijstgevel, met stucwerkversiering in de vorm van panelen, kordons en banden; risaliet in de laatste travee. Rechthoekige vensters in een licht uitspringende, gecementeerde omlijsting met beschilderde, hardstenen lekdrempel; sluitstenen van stuc op de bovenverdieping; rechthoekig balkon met stenen balustrade in het risaliet; hieronder een inrijpoort in een hardstenen omlijsting op neuten. Zijgevels met aandaken en muurvlechtingen .


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21897 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.