Capucijnenklooster

Beschrijving

Voormalig capucijnenklooster. Thans Koninklijk Atheneum. De bouw van het klooster en de kerk van de capucijnen werd aangevat in 1619 en voltooid in 1631; het complex lag volledig intra muros, met een muur aan de stadswal; na opheffing van de orde tijdens de Franse bezetting werden de gebouwen in 1798 verkocht aan G. Thoelen, die er een branderij in onderbracht; in 1808 in gebruik genomen als Stedelijke Middelbare School, tot 1834; in 1844 werd er het Koninklijk Atheneum in ondergebracht.

Van het oorspronkelijk klooster bleef slechts één vleugel over, namelijk de voormalige kapel, met name aan de Capucienenstraat; acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), uit de 17de eeuw. Witgekalkt bakstenen gebouw met aangepaste rechthoekige muuropeningen (eerste helft van de 19de eeuw); verhoogde begane grond. Een rechthoekige deur in een beschilderde hardstenen omlijsting op neuten (19de eeuw). De rechter zijgevel is voorzien van een aandak, vlechtingen, topstuk en schouderstukken; muurankers; natuurstenen band onder de geveltop; naast twee recente muuropeningen, verscheidene gedichte rondboogvensters, waarvan een met bakstenen druiplijst met gestrekte uiteinden, die het boogbeloop volgt.

• S.N., Koninklijk Atheneum Hasselt, Gedenkboek 1850-1950, Hasselt, 1950.
  • MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt, in Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt, p. 156-157.
  • VANDERSTRAETEN C., De Capucienen te Hasselt, in Verzamelde Opstellen uitgegeven door de geschied- en oudheidkundige kring van Hasselt, 13, 1937, p. 31-40.

Auteurs :  Schlusmans, Frieda