Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
Voormalig capucijnenklooster. Thans Koninklijk Atheneum. De bouw van het klooster en de kerk van de capucijnen werd aangevat in 1619 en voltooid in 1631; het complex lag volledig intra muros, met een muur aan de stadswal; na opheffing van de orde tijdens de Franse bezetting werden de gebouwen in 1798 verkocht aan G. Thoelen, die er een branderij in onderbracht; in 1808 in gebruik genomen als Stedelijke Middelbare School, tot 1834; in 1844 werd er het Koninklijk Atheneum in ondergebracht.
Van het oorspronkelijk klooster bleef slechts één vleugel over, namelijk de voormalige kapel, met name aan de Capucienenstraat; acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), uit de 17de eeuw. Witgekalkt bakstenen gebouw met aangepaste rechthoekige muuropeningen (eerste helft van de 19de eeuw); verhoogde begane grond. Een rechthoekige deur in een beschilderde hardstenen omlijsting op neuten (19de eeuw). De rechter zijgevel is voorzien van een aandak, vlechtingen, topstuk en schouderstukken; muurankers; natuurstenen band onder de geveltop; naast twee recente muuropeningen, verscheidene gedichte rondboogvensters, waarvan een met bakstenen druiplijst met gestrekte uiteinden, die het boogbeloop volgt.
MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt, in Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt, p. 156-157.
VANDERSTRAETEN C., De Capucienen te Hasselt, in Verzamelde Opstellen uitgegeven door de geschied- en oudheidkundige kring van Hasselt, 13, 1937, p. 31-40.
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent. Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)