erfgoedobject

Burgerhuis De Voetboge Camer

bouwkundig element
ID: 21904   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21904

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ook " Die Hoichbrugge" (14de eeuw); oorspronkelijk de plaats waar het vlees gekeurd werd; van 1542 zetel van het Hof van Vliermaal, sinds de 16de eeuw lokaal der schuttersgilden.

Oorspronkelijk een houtconstructie, gedeeltelijk versteend in 1620; in 1780 door de stad verkocht, en in de 19de eeuw verbouwd in neoclassicistische stijl door M. Maes-Pierloz; thans als café ingericht.

Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder gebogen zadeldak (kunstleien) met twee dakkapellen. Bakstenen gebouw met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Geblokte hoekbanden aan beide uiteinden der gevel en aan het risaliet in de middentravee, dat bekroond is met een driehoekig fronton met oculus en gekorniste lijst. Rechthoekige vensters met kordon vormende lekdrempels. Gewijzigde benedenverdieping. Houten kroonlijst met tandlijst. Zijgevels met aandaken.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis De Voetboge Camer [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21904 (Geraadpleegd op 04-06-2020)