erfgoedobject

Burgerhuis De Koning van Polen

bouwkundig element
ID: 21909   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21909

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ook wel "De Stadt van Thienen" (16de eeuw) en "In de Waepen van den Coninck van Polen" (18de eeuw) genaamd. Fraai diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (kunstleien), in 1783 gebouwd door kapitein J.A. Bamps-Milliard.

Bakstenen gebouw met een lijstgevel, voorzien van een kalkstenen parement; geblokte hoekbanden en een geprofileerde kordonlijst tussen beide bouwlagen. Getoogde vensters met licht uitspringende sluitstenen, en panelen op de borstweringen van de derde bouwlaag. Gewijzigde begane grond. Geprofileerde hardstenen kroonlijst.

De zijgevel is van een recent bakstenen parement voorzien; oorspronkelijk bevond zich hier nog een huis, dat de hoek met de Kortestraat vormde, doch thans verdwenen is; hierdoor had de markt een meer gesloten uitzicht, en was er slechts een smalle doorgang naar de Sint-Quintinuskerk.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis De Koning van Polen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21909 (Geraadpleegd op 31-05-2020)