erfgoedobject

Station Oppuurs

bouwkundig element
ID: 2191   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2191

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig spoorwegstation op de spoorwegverbinding Antwerpen-Douai (over Boom-Puurs-Dendermonde, derde kwart van de 19de eeuw), nu woonhuis. Het eerste station van Oppuurs bevond zich schuin tegenover het hier besproken: het was afgewerkt op 3 november 1885 en juist voor de Eerste Wereldoorlog afgebroken. In 1912-1913 werd huidig gebouw opgetrokken; in 1922 zou hier de eerste telefooncentrale van Klein-Brabant in ondergebracht zijn; op 1 maart 1952 buiten dienst gesteld.

Alleenstaand dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Bak- en natuurstenen lijstgevel met plint in breuksteen. Verwerking van arduin in speklagen, sleutel- en hoekstenen, uitgewerkte fries geritmeerd door gevelplaten, geflankeerd door consoles op kordon. Segmentboogvormige muuropeningen met dorpel en ontlastingsboog. Verschillende elementen verwijzen nog naar de vroegere functie van het gebouw: de gevelplaat met opschrift "Oppuers" in de zijpuntgevel en het met kasseien verharde perron aan de achtergevel(spoorwegzijde). Flankerende zijvleugels van één bouwlaag; linker aanbouw werd verkleind.

  • PEPERMANS G., De spoorweg Mechelen-Terneuzen, sine loco, 1978, p. 13.

Bron     : De Sadeleer S., Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle, Plomteux, Greet
Datum  : 1995


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Station Oppuurs [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2191 (Geraadpleegd op 04-06-2020)