erfgoedobject

Stadswoning De Cleyne Draeck

bouwkundig element
ID: 21915   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21915

Juridische gevolgen

Beschrijving

Huis De Cleyne Draeck, sinds de 19de eeuw bij De Groete Draeck gevoegd. Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder steil zadeldak (kunstleien), door middel van muurankers gedateerd 164., doch aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw; muurankers met kram en krul. De oorspronkelijke vensters, thans gedicht en vervangen door recentere muuropeningen, zijn op sommige plaatsen nog duidelijk zichtbaar: mergelstenen klooster- en kruiskozijnen met negblokken, doorlopende dorpels, en ontlastingsboogjes van een rollaag; gelijkaardige, rechthoekige vensters op de bovenverdieping. De huidige vensters (uit de tweede helft van de 19de eeuw), zijn rechthoekig en voorzien van een gecementeerde omlijsting; hardstenen lateien en lekdrempels op de tweede bouwlaag. Verbouwde benedenverdieping.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning De Cleyne Draeck [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21915 (Geraadpleegd op 10-07-2020)