erfgoedobject

Stadswoning De Cleyne Draeck

bouwkundig element
ID
21915
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21915

Juridische gevolgen

Beschrijving

Huis De Cleyne Draeck, sinds de 19de eeuw bij De Groete Draeck gevoegd. Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder steil zadeldak (kunstleien), door middel van muurankers gedateerd 164., doch aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw; muurankers met kram en krul. De oorspronkelijke vensters, thans gedicht en vervangen door recentere muuropeningen, zijn op sommige plaatsen nog duidelijk zichtbaar: mergelstenen klooster- en kruiskozijnen met negblokken, doorlopende dorpels, en ontlastingsboogjes van een rollaag; gelijkaardige, rechthoekige vensters op de bovenverdieping. De huidige vensters (uit de tweede helft van de 19de eeuw), zijn rechthoekig en voorzien van een gecementeerde omlijsting; hardstenen lateien en lekdrempels op de tweede bouwlaag. Verbouwde benedenverdieping.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning De Cleyne Draeck [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21915 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.