Teksten van Woning Het Leerske

Herberg versie 2 ()

Woning Het Leerske was oorspronkelijk een herberg en werd later omgevormd tot woonhuis en handelshuis. Het is een breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder gebogen zadeldak en dateert mogelijk uit de 16de eeuw.

Bij archeologisch onderzoek werd een kelder aangetroffen die mogelijk zelfs teruggaat tot de 14de eeuw. In een cirkelvormige structuur werd een 15de-eeuwse munt teruggevonden. Verder werd een vloer opgetekend met rode en zwarte plavuizen, bakstenen en veldkeien en een stookplaats die kunnen gedateerd worden in de 17de eeuw.

Het stijl- en regelwerk was op het moment van de bescherming volledig bepleisterd en beschilderd. De overstekende bovenverdieping steunt op houten modillons. Onder de overkraging bevindt zich een vensterregister van gekoppelde houten bolkozijnen. De bovenverdieping is opengewerkt met twee houten kruiskozijnen. De benedenverdieping is gedeeltelijk gewijzigd. De houten kroonlijst steunt op uitgesneden modillons. De opgeklampte rondboogpoort heeft mergelstenen negblokken.

De achtergevel in overpleisterd en witgekalkt stijl- en regelwerk heeft zichtbare ankerbalken en is opengewerkt met twee houten kozijnen en een deur in een houten omlijsting. Hierboven bevindt zich een houten laadvenster. De houten kroonlijst steunt op fraai uitgewerkte modillons.

De inwendige vakwerkstructuur bleef volledig bewaard op de verdiepingen.

De historische en artistieke, meer bepaald architectuurhistorische waarde wordt gevormd doordat het één van de zeldzaam bewaarde vakwerkgebouwen uit de 16de eeuw in de Hasseltse binnenstad betreft.

• Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000269, Huis Het Leerske, beschermingsdossier (GYSELINCK J., 1984).
  • Centrale Archeologische Inventaris, CAI ID 700502 Het Leerske.

Auteurs:  Gyselinck, Jozef

Herberg ()

Oorspronkelijk herberg, later woonhuis en handelshuis.

Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder gebogen zadeldak, uit de 16de eeuw(?). Stijl- en regelwerk, thans volledig bepleisterd en beschilderd; overstekende bovenverdieping op zware houten modillons; vensterregister van gekoppelde houten bolkozijnen onder de overkraging; twee houten kruiskozijnen op de bovenverdieping. Gewijzigde benedenverdieping. Houten kroonlijst op uitgesneden modillons.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda