Stoommaalderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stoommaalderij

Beschrijving

Voormalige loon- of stoommaalderij, nu nijverheidsmolen B.V.B.A. "Molens Verbruggen". Bakstenen constructie van vier traveeën en drie bouwlagen met aansluitend woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen; beiden onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien).

Het afbranden van de stenen Pandgatmolen in 1914 (zie Pandgatheide) versnelde de oprichting van een nieuwe maalderij in de nabijheid van het station omdat van daaruit het vrachtvervoer van Oppuurs geregeld werd. Het linker gedeelte (grenzend aan het woonhuis) van de huidige maalderij gaat in kern terug tot het eerste concept, gebouwd in 1917-1918 in opdracht van gebroeders Verbruggen, bestaande uit een T-vormig gebouw met aan de westkant een 20 meter lange schoorsteen; reeds in 1919 uitgebreid (inrijpoort, straatgevel,...). In 1924 bouw van het woonhuis en uitbreidingswerken; in 1954 werd de maalderij omgebouwd tot nijverheidsmolen; jaren 1960 en 1970 talrijke moderniserende uitbreidingswerken (rechter gedeelte van maalderij) en aanpassingen (voorgevel van linker gedeelte) die geleid hebben tot huidig uitzicht.

Verankerde lijstgevel, geritmeerd door lisenen, op gecementeerde plint; derde travee uitgewerkt tot trapgevel met open oculus en topstuk; korfbogige deur met omlijsting waarboven ovale oculus; rechthoekige vensters, op de begane grond getralied, voorzien van gietijzeren latei met rozetten en ontlastingsboog; rechthoekige poort; verwerking van decoratieve en constructieve elementen afkomstig uit Pandgatmolen; arduinen gevelplaat "Oppuers", afkomstig uit het nabij gelegen station. Woonhuis met segmentboogvormige muuropeningen; gebruik van gesinterde baksteen voor muurbanden, ontlastingsbogen en borstwering; gegraveerd glaspaneel in bovenlicht van deur.

• Provinciaal Archief Antwerpen, V.I. Oppuurs, 1862-1936, dossier 8, 1918.
  • S.N., De Pandgatmolen te Oppuurs (1508-1898), Eigen schoon en de Brabander, jaargang 1-2-3, Brussel, 1971, p. 71-74.
  • S.N., De Pangatmolen te Oppuurs, Heemkundig jaarboek van de vereniging voor heemkunde in Klein-Brabant, jaargang 13, sine loco, 1978, p. 76-82.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle

Aanvullende informatie

De stoommaalderij werd verbouwd en is anno 2017 een woon- en kantoorcomplex geworden. De gevel van de stoommaalderij en het woonhuis werden bewaard, maar het interieur niet. Ook werden er diverse nieuwe bouwvolumes aan de oorspronkelijke stoommaalderij gebouwd.