Burgerhuis De Gulden Sabel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Havermarkt
Locatie Havermarkt 12, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Gulden Sabel

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Burgerhuis De Gulden Sabel

Deze bescherming is geldig sinds 13-10-1980.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Thans hoekhuis na afbraak (19de eeuw) van het oorspronkelijk hoekhuis, ter verbreding van de Cellebroedersstraat. Breedhuis van het dubbelhuistype, vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), met kern uit de eerste helft van de 19de eeuw (achtergevel), doch huidige voorgevelbepleistering uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een gepikte plint; de voorgevel vertoont een merkwaardige knik naar achter toe in de laatste travee. Kordonlijsten en imitatiebanden op de benedenverdieping. Rechthoekige muuropeningen, op de twee bovenverdiepingen in een geprofileerde omlijsting van stuc; verzorgde stucwerkversiering van palmetten en rankwerk boven de vensters der tweede bouwlaag; omlopend balkon met ijzeren hek op dezelfde bouwlaag. Fries van stucwerk onder de houten kroonlijst met tandlijst.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Havermarkt

Havermarkt (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.