erfgoedobject

Burgerhuis De Gulden Sabel

bouwkundig element
ID: 21921   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21921

Juridische gevolgen

Beschrijving

Thans hoekhuis na afbraak (19de eeuw) van het oorspronkelijk hoekhuis, ter verbreding van de Cellebroedersstraat. Breedhuis van het dubbelhuistype, vier traveeƫn en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), met kern uit de eerste helft van de 19de eeuw (achtergevel), doch huidige voorgevelbepleistering uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een gepikte plint; de voorgevel vertoont een merkwaardige knik naar achter toe in de laatste travee. Kordonlijsten en imitatiebanden op de benedenverdieping. Rechthoekige muuropeningen, op de twee bovenverdiepingen in een geprofileerde omlijsting van stuc; verzorgde stucwerkversiering van palmetten en rankwerk boven de vensters der tweede bouwlaag; omlopend balkon met ijzeren hek op dezelfde bouwlaag. Fries van stucwerk onder de houten kroonlijst met tandlijst.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis De Gulden Sabel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21921 (Geraadpleegd op 02-06-2020)