erfgoedobject

Herenhuis De Groote Eenhoren

bouwkundig element
ID: 21926   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21926

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch getint herenhuis. Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel; de tweede en derde travee springen uit ten opzichte van de vierde en vijfde, en de eerste travee springt op zijn beurt uit ten opzichte van de tweede en derde; kordonlijst en fries van panelen onder de houten kroonlijst. Rechthoekige vensters in een geriemde omlijsting van beschilderde hardsteen; kordon vormende lekdrempels; entablementen met geprofileerde druiplijst op de tweede bouwlaag. Gewijzigde benedenverdieping. Zijgevels met aandak, vlechtingen en muurankers.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis De Groote Eenhoren [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21926 (Geraadpleegd op 25-05-2020)