Burgerhuis De Cat

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Havermarkt
Locatie Havermarkt 27, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Cat

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Burgerhuis De Cat

Deze bescherming is geldig sinds 04-11-2002.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Breedhuis van het dubbelhuistype, vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), uit de tweede helft van de 18de eeuw, doch aanpassing van de twee bovenverdiepingen in neoclassicistische stijl, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met witgesehilderde benedenverd. en gecementeerde en beschilderde bovenverdieping. Op een recente hardstenen sokkel. Getoogde vensters in een rechthoekige hardstenen omlijsting voorzien van een licht uitspringende sluitsteen met korte druiplijst, in hun oorspronkelijke vorm bewaard op de benedenverdieping, op de bovenverdieping voorzien van een geriemde omlijsting met oren en neuten en een versierde sluitsteen van stuc - neoclassicistische ornamenten, onder meer vrouwenhoofdjes en rankwerk -; rechthoekig balkon met een gietijzeren balkonleuning. Getoogde deur in een hardstenen omlijsting zoals de benedenvensters.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Havermarkt

Havermarkt (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.