erfgoedobject

Burgerhuis De Cat

bouwkundig element
ID: 21928   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21928

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Cat
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis De Cat
    Deze bescherming is geldig sinds 04-11-2002

Beschrijving

Breedhuis van het dubbelhuistype, vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), uit de tweede helft van de 18de eeuw, doch aanpassing van de twee bovenverdiepingen in neoclassicistische stijl, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met witgesehilderde benedenverd. en gecementeerde en beschilderde bovenverdieping. Op een recente hardstenen sokkel. Getoogde vensters in een rechthoekige hardstenen omlijsting voorzien van een licht uitspringende sluitsteen met korte druiplijst, in hun oorspronkelijke vorm bewaard op de benedenverdieping, op de bovenverdieping voorzien van een geriemde omlijsting met oren en neuten en een versierde sluitsteen van stuc - neoclassicistische ornamenten, onder meer vrouwenhoofdjes en rankwerk -; rechthoekig balkon met een gietijzeren balkonleuning. Getoogde deur in een hardstenen omlijsting zoals de benedenvensters.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis De Cat [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21928 (Geraadpleegd op 01-06-2020)