erfgoedobject

Postkantoor

bouwkundig element
ID: 21930   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21930

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Postkantoor
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

  • is aangeduid als beschermd monument Postkantoor
    Deze bescherming is geldig sinds 28-07-1983

Beschrijving

Het postkantoor is een monumentaal complex in eclectische stijl met neobarokelementen en is op een gevelsteen gedateerd 1899. Het breedhuis telt zeven travee├źn en drie bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien) en heeft vijf dakkapellen.

Het bakstenen gebouw is voorzien van een lijstgevel met natuurstenen parement met hardstenen banden en dito parement op de benedenverdieping. De horizontale gevelgeleding wordt gevormd door de hogervermelde banden en hardstenen kordons.

Het risaliet in de tweede travee is opgevat als een ingebouwde toren, die met twee geledingen boven de kroonlijst uitsteekt, en bekroond is met een tentdak met spietorentjes op elke hoek, en een lantaarn met ingesnoerde spits. Een tweede risaliet, in de vijfde travee, heeft een in- en uitgezwenkte bekroning, voorzien van een gebroken fronton waartussen zich een aedicula bevindt. Op de schouderstukken bevinden zich siervazen. Het entablement met zware, hardstenen druiplijst met tandlijstmotief wordt gedragen door pilasters, aan weerszij van het risaliet geplaatst.

Achter de geveltop zit een dakverhoging in de vorm van een afgeknot tentdak met gesmeed ijzeren nokvorst. De vensters hebben verschillende vormen: rechthoekig op de eerste en tweede bouwlaag, getoogd op de derde. Ze zijn gevat in geprofileerde hardstenen omlijstingen. De drie deuren hebben een tussendorpel, de rechtse deur heeft een driehoekig fronton.


Bron     : Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000260, 12 panden (GYSELINCK J., 1982)
Auteurs :  Gyselinck, Jozef
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Postkantoor [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21930 (Geraadpleegd op 29-05-2020)