Postkantoor versie 2 ()

Het postkantoor is een monumentaal complex in eclectische stijl met neobarokelementen en is op een gevelsteen gedateerd 1899. Het breedhuis telt zeven traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien) en heeft vijf dakkapellen.

Het bakstenen gebouw is voorzien van een lijstgevel met natuurstenen parement met hardstenen banden en dito parement op de benedenverdieping. De horizontale gevelgeleding wordt gevormd door de hogervermelde banden en hardstenen kordons.

Het risaliet in de tweede travee is opgevat als een ingebouwde toren, die met twee geledingen boven de kroonlijst uitsteekt, en bekroond is met een tentdak met spietorentjes op elke hoek, en een lantaarn met ingesnoerde spits. Een tweede risaliet, in de vijfde travee, heeft een in- en uitgezwenkte bekroning, voorzien van een gebroken fronton waartussen zich een aedicula bevindt. Op de schouderstukken bevinden zich siervazen. Het entablement met zware, hardstenen druiplijst met tandlijstmotief wordt gedragen door pilasters, aan weerszij van het risaliet geplaatst.

Achter de geveltop zit een dakverhoging in de vorm van een afgeknot tentdak met gesmeed ijzeren nokvorst. De vensters hebben verschillende vormen: rechthoekig op de eerste en tweede bouwlaag, getoogd op de derde. Ze zijn gevat in geprofileerde hardstenen omlijstingen. De drie deuren hebben een tussendorpel, de rechtse deur heeft een driehoekig fronton.


Bron: Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000260, 12 panden (GYSELINCK J., 1982)
Auteurs:  Gyselinck, Jozef
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Gyselinck J. 2015: Postkantoor [online], https://id.erfgoed.net/teksten/170215 (geraadpleegd op ).


Postkantoor ()

Monumentaal complex in eclectische stijl met neobarokelementen, op een gevelsteen gedateerd 1899.

Breedhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) met vijf dakkapellen. Bakstenen gebouw voorzien van een lijstgevel met natuurstenen parement met hardstenen banden en dito parement op de benedenverdieping. Horizontale gevelgeleding door de hogervermelde banden en hardstenen kordons. Risaliet in de tweede travee, opgevat als een ingebouwde toren, die met twee geledingen boven de kroonlijst uitsteekt, en bekroond is met een tentdak met spietorentjes op elke hoek, en een lantaarn met ingesnoerde spits.

Een tweede risaliet, in de vijfde travee, heeft een in- en uitgezwenkte bekroning, voorzien van een gebroken fronton waartussen een aedicula; siervazen op de schouderstukken; het entablement met zware, hardstenen druiplijst met tandlijstmotief wordt gedragen door pilasters, aan weerszij van het risaliet geplaatst; achter de geveltop een dakverhoging in de vorm van een afgeknot tentdak met gesmeed ijzeren nokvorst. Vensters van verschillende vorm: rechthoekig op de eerste en tweede bouwlaag, getoogd op de derde; geprofileerde hardstenen omlijstingen. Drie deuren met tussendorpel; de rechter deur heeft een driehoekig fronton.

  • DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975 (Kunst en Oudheden in Limburg), Hasselt, 1975, p. 69.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Schlusmans F. 1981: Postkantoor [online], https://id.erfgoed.net/teksten/21930 (geraadpleegd op ).