erfgoedobject

Burgerhuis in eclectische stijl van 1913

bouwkundig element
ID
21931
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21931

Juridische gevolgen

Beschrijving

Fraai herenhuis in eclectische stijl, in 1913 gebouwd naar ontwerp van architect A. Jeannin (opschrift gevelsteen). Breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardedak (leien), met twee dakkapellen voorzien van een gebogen fronton met antefix.

Bakstenen gebouw met natuurstenen parement; arduinen plint. De benedenverdieping is afgewerkt met zware geprofileerde kordons; rondboogvormige muuropeningen in een geprofileerde omlijsting met versierde sluitstenen. De bovenverdieping springt licht uit ten opzichte van de benedenverdieping; hardstenen erker in de middentravee geschraagd door zware consoles; rechthoekige vensters, het 1inker met marmeren zuilen, met smeedijzeren borstweringen en sgraffito-panelen boven de versierde lateien; hoekpilasters met siervaasbekroning.

Boven het rondboogvormig dakvenster verheft zich een monumentale, ingezwenkte gevelverhoging, rijk versierd met bolmotieven, trigliefen, rankwerk, een lamberkijn en een gevleugeld hoofd, het geheel bekroond met een gebogen fronton met zware geprofileerde lijst met gestrekte uiteinden.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in eclectische stijl van 1913 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21931 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.