Burgerhuis in eclectische stijl van 1913

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Havermarkt
Locatie Havermarkt 32, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in eclectische stijl van 1913

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Burgerhuis in eclectische stijl van 1913

Deze bescherming is geldig sinds 13-10-1980.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

Fraai herenhuis in eclectische stijl, in 1913 gebouwd naar ontwerp van architect A. Jeannin (opschrift gevelsteen). Breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardedak (leien), met twee dakkapellen voorzien van een gebogen fronton met antefix.

Bakstenen gebouw met natuurstenen parement; arduinen plint. De benedenverdieping is afgewerkt met zware geprofileerde kordons; rondboogvormige muuropeningen in een geprofileerde omlijsting met versierde sluitstenen. De bovenverdieping springt licht uit ten opzichte van de benedenverdieping; hardstenen erker in de middentravee geschraagd door zware consoles; rechthoekige vensters, het 1inker met marmeren zuilen, met smeedijzeren borstweringen en sgraffito-panelen boven de versierde lateien; hoekpilasters met siervaasbekroning.

Boven het rondboogvormig dakvenster verheft zich een monumentale, ingezwenkte gevelverhoging, rijk versierd met bolmotieven, trigliefen, rankwerk, een lamberkijn en een gevleugeld hoofd, het geheel bekroond met een gebogen fronton met zware geprofileerde lijst met gestrekte uiteinden.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Havermarkt

Havermarkt (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.