erfgoedobject

Burgerhuis in eclectische stijl van 1913

bouwkundig element
ID: 21931   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21931

Juridische gevolgen

Beschrijving

Fraai herenhuis in eclectische stijl, in 1913 gebouwd naar ontwerp van architect A. Jeannin (opschrift gevelsteen). Breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeƫn en twee bouwlagen onder pseudomansardedak (leien), met twee dakkapellen voorzien van een gebogen fronton met antefix.

Bakstenen gebouw met natuurstenen parement; arduinen plint. De benedenverdieping is afgewerkt met zware geprofileerde kordons; rondboogvormige muuropeningen in een geprofileerde omlijsting met versierde sluitstenen. De bovenverdieping springt licht uit ten opzichte van de benedenverdieping; hardstenen erker in de middentravee geschraagd door zware consoles; rechthoekige vensters, het 1inker met marmeren zuilen, met smeedijzeren borstweringen en sgraffito-panelen boven de versierde lateien; hoekpilasters met siervaasbekroning.

Boven het rondboogvormig dakvenster verheft zich een monumentale, ingezwenkte gevelverhoging, rijk versierd met bolmotieven, trigliefen, rankwerk, een lamberkijn en een gevleugeld hoofd, het geheel bekroond met een gebogen fronton met zware geprofileerde lijst met gestrekte uiteinden.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in eclectische stijl van 1913 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21931 (Geraadpleegd op 26-09-2020)