erfgoedobject

Hoekhuis in neobarok van 1925

bouwkundig element
ID: 21933   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21933

Juridische gevolgen

Beschrijving

Imposant complex (bankgebouw, confer opschrift) in neobarokstijl, in het fronton gedateerd 1925, en geïnspireerd op de stijl van het augustijnenklooster, dat rechts ervan ligt. Twee bouwlagen en zes traveeën aan de Maagdendries, een afgeschuinde hoektravee en vijf traveeën aan de Havermarkt; pseudo -mansardedak (kunstleien) met dakvensters.

Bakstenen gebouw met verwerking van natuursteen voor de plint, banden, hoekbanden en vensteromlijstingen. Getoogde vensters met geprofileerde druiplijsten. Monumentaal opgevatte hoektravee, afgelijnd met geblokte hoekbanden, en bekroond met een verhoogde halsgevel, geflankeerd door vleugelstukken met siervaasmotief, en voorzien van een gebogen, natuurstenen fronton met siervaasbekroning en een cartouche met jaartal, omgeven door rankwerk in het boogveld; rechthoekig balkon met smeedijzeren balkonleuning op de bel-etage; hardstenen rondboogdeur met sluitstenen, in een rechthoekige omlijsting met gesculpteerde cornucopiae op de zwikken, en gegroefde, Ionische halfzuilen op de posten.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis in neobarok van 1925 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21933 (Geraadpleegd op 16-07-2020)