Hoekhuis in neobarok van 1925

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Havermarkt
Locatie Havermarkt 47, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis in neobarok van 1925

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Typologiebankgebouwen
Stijlneobarok
Dateringinterbellum

Beschrijving

Imposant complex (bankgebouw, confer opschrift) in neobarokstijl, in het fronton gedateerd 1925, en geïnspireerd op de stijl van het augustijnenklooster, dat rechts ervan ligt. Twee bouwlagen en zes traveeën aan de Maagdendries, een afgeschuinde hoektravee en vijf traveeën aan de Havermarkt; pseudo -mansardedak (kunstleien) met dakvensters.

Bakstenen gebouw met verwerking van natuursteen voor de plint, banden, hoekbanden en vensteromlijstingen. Getoogde vensters met geprofileerde druiplijsten. Monumentaal opgevatte hoektravee, afgelijnd met geblokte hoekbanden, en bekroond met een verhoogde halsgevel, geflankeerd door vleugelstukken met siervaasmotief, en voorzien van een gebogen, natuurstenen fronton met siervaasbekroning en een cartouche met jaartal, omgeven door rankwerk in het boogveld; rechthoekig balkon met smeedijzeren balkonleuning op de bel-etage; hardstenen rondboogdeur met sluitstenen, in een rechthoekige omlijsting met gesculpteerde cornucopiae op de zwikken, en gegroefde, Ionische halfzuilen op de posten.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Havermarkt

Havermarkt (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.