Herenhuis Het Hemelrijk

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Hemelrijk
Locatie Hemelrijk 13, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis Het Hemelrijk

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Herenhuis Het Hemelrijk

Deze bescherming is geldig sinds 13-10-1980.

Beschrijving

Fraai herenhuis met neoclassicistisch getinte gevel, dat van de 15de tot de 18de eeuw fungeerde als herberg en brouwerij. L-vormig complex, door een laag muurtje met ijzeren hek van de straat afgesloten.

Breedhuis van het dubbelhuistype, vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (kunstleien), met huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch oudere kern uit de 18de eeuw (dakhelling).

Bakstenen gebouw met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel; smalle, geprofileerde kordons. Rechthoekige vensters met een smal riemprofiel, en versierde sluitstenen op de benedenverdieping. Gelijkaardige, rechthoekige deur. Houten kroonlijst op klossen. Zijgevels met aandak en vlechtingen.

Rechts, bijgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen), met gelijkaardige gevelordonnantie.

Koetshuis, haaks op laatstgenoemd gedeelte; de bepleisterde en beschilderde gevel is voorzien van rechthoekige muuropeningen op de benedenverdieping - twee getraliede vensters en een verlaagde poort -, en ovale oculi op de bovenverdieping; zadeldak (Vlaamse pannen).

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Hemelrijk

Hemelrijk (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.