Gemeentehuis van Oppuurs

Beschrijving

Vandaag hulpgemeentehuis en Erfgoedhuis (ten tijde van de inventarisatie Openbare Bibliotheek). Neoclassicistisch breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), daterend van 1910 (zie linker gevelsteen boven benedenvenster) en naar ontwerp van E. Careels. Bakstenen lijstgevel met houten kroonlijst en verwerking van arduin in decoratieve en constructieve onderdelen.

Risalietvormende middenpartij, gemarkeerd door hoofdgestel boven kolossale pilasters met verdiepte schacht en bekroond door driehoekig fronton met oculus. Bordestrap naar open portaal met rondboogarcade van drie bogen met sluitsteen, steunend op Toscaanse zuilen. Flankerende arduinen leeuwen van beeldhouwer J.(?) Gerrits met elk cartouche waarop wapenschilden met opschriften "Heerlijkheid van Oppuers 1350" (links) en "Baronie van Oppuers 1660" (rechts). Portaalhal met faïencevloer en kruisgewelven.

Rechthoekige muuropeningen, vensters in omlopende vlakke omlijstingen met oren en guttae. Uiterste travee met en arduinen gevelplaat waarop datering (links) en opschrift (rechts).

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, dossier 1, plannen G4.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle