Gemeentehuis van Oppuurs

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Sint-Amands
Deelgemeente Oppuurs
Straat Meirstraat
Locatie Meirstraat 34, Sint-Amands (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Sint-Amands (adrescontroles: 20-10-2006 - 20-10-2006).
  • Inventarisatie Sint-Amands (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Gemeentehuis Oppuurs

Deze bescherming is geldig sinds 13-02-1998.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Oppuurs

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Vandaag hulpgemeentehuis en Erfgoedhuis (ten tijde van de inventarisatie Openbare Bibliotheek). Neoclassicistisch breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), daterend van 1910 (zie linker gevelsteen boven benedenvenster) en naar ontwerp van E. Careels. Bakstenen lijstgevel met houten kroonlijst en verwerking van arduin in decoratieve en constructieve onderdelen.

Risalietvormende middenpartij, gemarkeerd door hoofdgestel boven kolossale pilasters met verdiepte schacht en bekroond door driehoekig fronton met oculus. Bordestrap naar open portaal met rondboogarcade van drie bogen met sluitsteen, steunend op Toscaanse zuilen. Flankerende arduinen leeuwen van beeldhouwer J.(?) Gerrits met elk cartouche waarop wapenschilden met opschriften "Heerlijkheid van Oppuers 1350" (links) en "Baronie van Oppuers 1660" (rechts). Portaalhal met faïencevloer en kruisgewelven.

Rechthoekige muuropeningen, vensters in omlopende vlakke omlijstingen met oren en guttae. Uiterste travee met en arduinen gevelplaat waarop datering (links) en opschrift (rechts).

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, dossier 1, plannen G4.

Bron: De Sadeleer S., Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle & Plomteux, Greet

Datum tekst: 1995

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Meirstraat

Meirstraat (Sint-Amands)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.