Herberg De Groote Pellicaen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Die Oesse
Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Kapelstraat
Locatie Kapelstraat 43, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg De Groote Pellicaen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Herberg De Groote Pellicaen

Deze bescherming is geldig sinds 13-10-1980.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Huis De Groote Pellicaen (vanaf de 16de eeuw), vroeger Die Oesse (van de 14de tot de tweede helft van de 15de eeuw); voormalige herberg en gasthof, gelegen aan een thans verdwenen doorgang Kapelstraat-Aldestraat. De huidige achtergevel was de oorspronkelijke voorgevel; de huidige voorgevel met kern in vakwerk werd in het begin van de 20ste eeuw aangepast en gecementeerd.

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), datering 1633 geschilderd op de zijgevel; sterk uitspringend ten opzichte van de huizen aan de rechterzijde. Gecementeerde voorgevel voorzien van aangepaste rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels; kleine houten zolderluiken. Uitstekende dakrand op uitgesneden houten modillons.

De achtergevel is een bakstenen lijstgevel, afgelijnd met mergelstenen hoekbanden; fraaie, smeedijzeren muurankers; op de borstwering der tweede bouwlaag een gevelsteen met het wapen der familie van Hilst en twee leeuwenkoppen. Voormalige mergelstenen kruiskozijnen met negblokken; de lateien zijn afgelijnd met doorlopende, geprofileerde druiplijsten. Mergelstenen kroonlijst op dito modillons. De zijgevel is volledig gecementeerd en voorzien van aangepaste muuropeningen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Kapelstraat

Kapelstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.