erfgoedobject

Herenhuis De Gulden Mortier

bouwkundig element
ID: 21960   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21960

Juridische gevolgen

Beschrijving

De Groote Mortier (17de eeuw); tijdens de 18de eeuw De Coperen Mortier. Herenhuis met neorocaille inslag. Breedhuis van het enkelhuistype, vier traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien) met houten dakvensters, met huidig uitzicht uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Bakstenen gebouw met een gevelparement van Franse steen (?). Geprofileerde kordons en imitatiebanden op de benedenverdieping. Rondboogvensters en dito deur, voorzien van neorocaillesluitstenen; gebogen stenen erker op de tweede bouwlaag opgevangen door zware neorocailleconsole; de ramen zijn voorzien van roedeverdeling en smeedijzeren leuningen.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herenhuis De Gulden Mortier [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21960 (Geraadpleegd op 26-05-2019)