erfgoedobject

Woning Moray

bouwkundig element
ID
21967
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21967

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Woning Moray
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Moray
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen op de plaats waar zich sinds de 15de eeuw de lakenhal (met vlees- en broodhal) bevond, ter vervanging van de "Alde Halle" op de zuidoostelijke hoek van de Hoogstraat en Kiekenmarkt.

De kern klimt op tot 1670, in 1786- 1788 volledig vernieuwd naar ontwerp van architect J. Vossen; verdere bouwcampagnes in 1847 en 1864. In zijn huidige vorm een imposant, empire getint herenhuis, gelegen op de hoek van de Grote Markt. Breedhuis van acht drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen).

Bakstenen gebouw met bepleisterde en beschilderde lijstgevels; houten kroonlijst en leeuwenkoppen als vulling der steigergaten. Op de tweede bouwlaag, rechthoekige beluikte vensters onder een entablement met druiplijst; aan de zijde van de Grote Markt, een doorlopend rechthoekig balkon op zware consoles, met recent ijzeren balkonleuning; rondboogvormige bovenvensters. Gewijzigde begane grond.

  • DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975 (Kunst en Oudheden in Limburg), Hasselt, 1975, p. 68.

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning Moray [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21967 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.