Hoeve 't Steentje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Steentje

Beschrijving

Hoeve met losstaande, verankerde, bakstenen onderdelen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen en golfplaten) deels op gecementeerde plint, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. De site gaat vermoedelijk terug tot de 9de eeuw en bestond uit een hofstede, versterkt met toren en gracht met poel die tot op heden nog bewaard is; vermoedelijk begin 1600 eerste woonst geweest van de familie Snoy; afgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Belgische soldaten; heropgebouwd circa 1919; recente aanpassingen of verbouwingen.

Aangepast woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag; aansluitende stallingen met onregelmatige travee indeling. Tweebeukige langsschuur van vier traveeën en één bouwlaag; aansluitende stallingen van zes traveeën. Segmentboogvormige en rechthoekige muuropeningen; luiken. In onderbouw van bakhuis, verwerking van oude, hergebruikte natuursteen, naar verluidt afkomstig van de toren.

• Rijksarchief Beveren, KP, Kaart van C.J. Everaert (1787), nummer 2399.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle