erfgoedobject

Stadswoning Die Gulde Waeghe

bouwkundig element
ID: 21971   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21971

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geboortehuis van J. Thonissen (1816-1891), rechtsgeleerde-policitus. Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met kern uit eind 18de - begin 19de eeuw, doch geveldecoratie van circa 1900.

Bakstenen gebouw met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Op de borstwering der derde bouwlaag en onder de kroonlijst, friezen met tegelmozaieken in art-nouveaustijl: op de onderste fries, halfronde velden met vrouwenhoofden en decoratieve elementen ertussen, op de bovenste, decoratief rankwerk. Rechthoekige vensters in een vlakke omlijsting van beschilderde hardsteen (eind 18de - begin 19de eeuw): de vensters van de tweede bouwlaag werden in een latere periode voorzien van lekdrempels op gegroefde consoles. Gewijzigde benedenverdieping. Houten kroonlijst op modillons. Linkerzijgevel met aandak en vlechtingen.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Stadswoning Die Gulde Waeghe [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21971 (Geraadpleegd op 26-05-2019)