erfgoedobject

Huizen in eclectische stijl

bouwkundig element
ID: 21987   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21987

Beschrijving

Reeks gelijkaardige huizen, opgetrokken in eclectische stijl; breedhuizen van het enkelhuistype, twee traveeƫn en twee bouwlagen met kelderverdieping onder zadeldaken (mechanische pannen) met dakkapel, uit begin 20ste eeuw.

Bakstenen lijstgevels op een hardstenen plint; elk huis heeft een risaliet in de rechtertravee bekroond met een trapgevel. Ornamenten in de vorm van hardstenen banden, lisenen en diamantkopmotieven in panelen onder de vensters. Vensters van verschillende vorm, afgewerkt met hardstenen elementen; rechthoekig balkon met ijzeren balkonleuning op nummer 60. Twee rechthoekige deuren met getoogd bovenlicht (nummers 58 en 62) en een rondboogdeur (nummer 60) in hardstenen omlijsting met een oculus, voorzien van een druiplijst en pinakel als bovenlicht.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Huizen in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21987 (Geraadpleegd op 14-08-2020)