Stadswoning naar ontwerp van Huib Hoste

Beschrijving

Woning, circa 1935, gebouwd naar ontwerp van architect Huib Hoste. Twee naast elkaar geplaatste, rechthoekige volumes, elk onder plat dak: links, een breed gedeelte van drie bouwlagen met kelderverdieping, rechts, een smaller gedeelte van drie bouwlagen met garage op de benedenverdieping.

Bakstenen gebouw, de onderbouw voorzien van een hardstenen parement. Horizontale gevelritmering door middel van de smalle vensterregisters, de uitspringende puilijst, doorlopend over het grote venster der eerste bouwlaag en de sterk uitspringende, hardstenen kroonlijsten die het gebouw aflijnen. Rechthoekige vensters met betonnen- latei en arduinen lekdrempel; rechthoekige, betonnen erker met afgeronde hoek aan de linkerzijde, door een verticaal geplaatste plaat aan de rechterzijde afgesloten van het rechthoekig balkon ernaast. Verdiepte, rechthoekige deur met bovenlicht, geplaatst boven de sterk uitspringende druiplijst; rechthoekige garagepoort, rechts; deur, poort en keldervenster zijn van glas, afgeschermd met een ijzeren hek (geometrisch patroon).

Aanvullende informatie

De bouwaanvraag voor het pand werd ingediend door eigenaar Paul Gilissen in 1926. Mogelijk werd het pand ook hetzelfde jaar nog gebouwd.
  • Stadsarchief Hasselt, doc. 1799-a.
  • Brief van Paul Gilissen - Le Bon, de eigenaar, over het bouwen van 'une maison d’habitation conforme au plan vous adressés’ aan de straatkant aan Etats Unis E/V, de vroegere naam van de Koningin Astridlaan.