erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 21993   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21993

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Breedhuis met art-deco-inslag, circa 1920 gebouwd na sloping van het zogenaamde Hooghuis, een rijke vakwerkconstructie uit de 16de eeuw. Dubbelhuis van vier traveeƫn en drie bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) met drie dakvensters.

Bakstenen gebouw met gecementeerde lijstgevel, voorzien van een puilijst en een risaliet in de tweede travee, met gebogen gevelverhoging. Verdiepte venstertravee op de bovenverdieping. Rechthoekige vensters met afgeschuinde hoeken, en rondboogvensters op de bovenverdieping. Deur zoals de benedenvensters. Houten kroonlijst op klossen en langgerekte consoles.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs : onbepaald
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21993 (Geraadpleegd op 21-05-2019)