Hotel van de gouverneur

Beschrijving

Hotel van de gouverneur, gelegen op de hoek van de Dr. Willemsstraat. Imposant, neoclassicistisch getint herenhuis. Breedhuis van het dubbelhuistype, vijftien traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien) met dakkapellen, met oude kern, in 1836 verbouwd naar ontwerp van architect L. Jaminé.

Bakstenen gebouw met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een hoge, beschilderde hardstenen plint met keldergaten. Zware geprofileerde puilijst. Rechthoekige vensters in een vlakke, beschilderde omlijsting, voorzien van lekdrempels op gegroefde consoles. Rechthoekige poort in een geblokte omlijsting van beschilderde hardsteen, geflankeerd door twee ijzeren lantaarns; fraai houtwerk en bovenlichten met roedeverdeling.

De zijgevel aan de Dr. Willemsstraat telt vijf traveeën. Gelijkaardige gevelopvatting, doch hier zijn de vensters voorzien van een geprofileerde omlijsting van stuc; rechthoekig balkon met stenen balustrade gedragen door zware modillons; hieronder een voormalige deuropening, later tot rondboogvenster omgevormd.

Het interieur omvat een officieel receptiesalon in rococostijl, een woonkamer met houten siergebint en grote schouw met wapenschilden, een eetzaal, afgesloten met smeedijzeren deuren, en voorzien van een houten lambrisering en een monumentale bergkast; deuren met glasraam, gedateerd 1898 en gesigneerd R. Evaldre, geven toegang tot de veranda.

• DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975, in Kunst en Oudheden in Limburg, Hasselt, 1975, p. 68.