Hotel van de gouverneur

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Lombaardstraat
Locatie Lombaardstraat 25, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hotel van de gouverneur

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hotel van de gouverneur, gelegen op de hoek van de Dr. Willemsstraat. Imposant, neoclassicistisch getint herenhuis. Breedhuis van het dubbelhuistype, vijftien traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien) met dakkapellen, met oude kern, in 1836 verbouwd naar ontwerp van architect L. Jaminé.

Bakstenen gebouw met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een hoge, beschilderde hardstenen plint met keldergaten. Zware geprofileerde puilijst. Rechthoekige vensters in een vlakke, beschilderde omlijsting, voorzien van lekdrempels op gegroefde consoles. Rechthoekige poort in een geblokte omlijsting van beschilderde hardsteen, geflankeerd door twee ijzeren lantaarns; fraai houtwerk en bovenlichten met roedeverdeling.

De zijgevel aan de Dr. Willemsstraat telt vijf traveeën. Gelijkaardige gevelopvatting, doch hier zijn de vensters voorzien van een geprofileerde omlijsting van stuc; rechthoekig balkon met stenen balustrade gedragen door zware modillons; hieronder een voormalige deuropening, later tot rondboogvenster omgevormd.

Het interieur omvat een officieel receptiesalon in rococostijl, een woonkamer met houten siergebint en grote schouw met wapenschilden, een eetzaal, afgesloten met smeedijzeren deuren, en voorzien van een houten lambrisering en een monumentale bergkast; deuren met glasraam, gedateerd 1898 en gesigneerd R. Evaldre, geven toegang tot de veranda.

  • DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975, in Kunst en Oudheden in Limburg, Hasselt, 1975, p. 68.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Lombaardstraat

Lombaardstraat (Hasselt)

is gerelateerd aan Tuin van de gouverneursresidentie

Lombaardstraat 19 (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.