erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 220   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/220

Beschrijving

Herenhuis van vier en één traveeën en twee bouwlagen met mezzanino, onder zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Witbeschilderde en bepleisterde lijstgevel van vier traveeën op arduinen plint, afgelijnd door geblokte hoekpilasters (tweede helft van de 18de eeuw) en vermoedelijk later toegevoegde poorttravee rechts tussen vlakke pilasters. Middenrisaliet van twee traveeën gemarkeerd door een gekornist kordon op de bovenverdieping. Steekboogvensters in licht geprofileerde omlijstingen met sluitstenen. Latere winkelpui. Rechts, schouderboogpoort in een geprofileerde omlijsting van natuursteen met neuten, sluitsteen en siermotief in de zwikken; verzorgd houtwerk. Opgetekend in 1975 en inmiddels afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw voor uitbreiding van het Jezuïetencollege.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/220 (Geraadpleegd op 17-02-2020)