Burgerhuizen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Luikersteenweg
Locatie Luikersteenweg 2-6, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neoclassicistisch getinte rijhuizen van het dubbelhuistype, respectievelijk vijf, vijf en drie traveeën en drie, twee en twee en een halve bouwlaag onder zadeldaken (kunstleien), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouwen met een lijstgevel op een hardstenen plint; nummer 6 is gecementeerd en beschilderd; houten kroonlijsten op klossen.

Nummer 2 heeft rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels, en een rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting op neuten; gewijzigde benedenverdieping over de twee rechtertraveeën. Nummers 4 en 6 hebben getoogde vensters in een geriemde omlijsting met sluitsteen; dito deuren; nummer 4 heeft een klein rechthoekig balkon met ijzeren balkonleuning.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Hasselt

Hasselt (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.