erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
22000
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22000

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Neoclassicistisch getinte rijhuizen van het dubbelhuistype, respectievelijk vijf, vijf en drie traveeën en drie, twee en twee en een halve bouwlaag onder zadeldaken (kunstleien), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouwen met een lijstgevel op een hardstenen plint; nummer 6 is gecementeerd en beschilderd; houten kroonlijsten op klossen.

Nummer 2 heeft rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels, en een rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting op neuten; gewijzigde benedenverdieping over de twee rechtertraveeën. Nummers 4 en 6 hebben getoogde vensters in een geriemde omlijsting met sluitsteen; dito deuren; nummer 4 heeft een klein rechthoekig balkon met ijzeren balkonleuning.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22000 (Geraadpleegd op 16-06-2021)