Drie villa's

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie villa's

Beschrijving

Alleenstaande villa's (nummer 132 zogenaamde Les Bergeres) gelegen in hun tuinen; nummer 62-64 is door brand zwaar beschadigd.

Bakstenen gebouwen in eclectische stijl, met levendig volumespel; zadeldaken en mansardedaken (leien en kunstleien) met dakkapellen. Risalieten met puntvormige gevelverhoging, afgewerkt met houten windborden. Afwerking met geglazuurde baksteen (nummer 62-64) en natuursteen (nummer 132). Nummer 62-64 heeft rondboogvormige muuropeningen, een rechthoekig balkon met ijzeren balkonleuning, en een deur met marquise, voorafgegaan door een klein bordes met steektrap.

Villa Les Bergeres werd kadastraal geregistreerd in 1904.
  • Kadasterarchief Limburg, mutatieschetsen Hasselt, afdeling VIII (Hasselt), 1904/72.

De vrijstaande dubbelwoonst 62-64 uit het begin van de 20ste eeuw is voorafgegaan door een voortuin met een hek van elf traveeën en twee nu ontbrekende poorten, uit dezelfde periode. Het hek staat op een plint van breukstenen en is geritmeerd door de licht gebogen tussenregels en door de hogere, vierkante stijlen die in de plint verankerd en bovenaan gesplitst en omgekruld zijn. De regels zijn gemaakt van dubbel bandijzer waarop de op een gestileerd bloemmotief uitlopende platte spijlen zijn genageld. Het hek sluit links halfrond op de bakstenen tuinmuur aan en was rechts langer.