Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

Beschrijving

Nummer 2, De Swaen, nummer 4, De Silveren Lamp, nummer 5, De Perroen, nummer 6, De Cleyne Valck, nummer 10, De Cleyne Maeght van Maestricht, nummer 14, De Dry Druyven en De Waepens van Hasselt, nummer 16, De Paepegaey, nummer 21-23, De Gulden Clock, nummer 25, Sint-Antonius, nummer 27, Het Root Huysken, Het Root Crays, Het Bourgondisch cruys, nummer 29, De Wijndroef.

Neoclassicistisch getinte breedhuizen van twee, drie of vier traveeën en twee, drie of drie en een halve bouwlagen onder zadeldaken; huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch oudere kernen.

Bakstenen gebouwen met lijstgevels, beschilderd (nummers 16, 21, 23), gecementeerd (nummer 25), of gecementeerd en beschilderd. Houten kroonlijsten. Enkele gevels zijn voorzien van neoclassicistische ornamenten van stuc (nummers 2, 5, 6, 14, 22, 25, 27). Rechthoekige vensters, nummer 4 met smeedijzeren leuningen, nummer 16 met verankerde, strekse latei, nummer 21 en 23 in houten omlijsting; nummer 27 heeft getoogde vensters. Gewijzigde benedenverdieping, behalve nummer 2 (rechthoekige, hardstenen deur tussen twee winkelramen) en nummer 22 (houten winkelpui).