Herenhuis De Valck

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Maastrichterstraat
Locatie Maastrichterstraat 1-3, Hasselt (Limburg)
Status Deels Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis De Valck

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

omvat de bescherming als monument Poortgebouw De Ware Vrienden
gelegen te Maastrichterstraat 1-3 (Hasselt)

Deze bescherming is geldig sinds 28-07-1983.

Beschrijving

Eertijds één der belangrijkste afspanningen (15de en 16de eeuw), in 1725 tot herenhuis omgevormd; huidig uitzicht resultaat van verbouwingen in 1888.

Oorspronkelijk één geheel, thans twee onderscheiden delen; zadeldak (schubvormige leien).

Het linker gedeelte is opgevat als een breedhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag; de oorspronkelijke gevel werd een halve verdieping hoger opgetrokken en voorzien van een houten kroonlijst op modillons. Bepleisterde en beschilderde bakstenen lijstgevel, waarvan de begane grond werd gewijzigd. Rechthoekige vensters in een beschilderde hardstenen omlijsting; rechthoekig balkon met een ijzeren balkonleuning over de tweede bouwlaag.

Rechts, één travee op de oorspronkelijke hoogte - twee bouwlagen -; bepleisterde en beschilderde bakstenen lijstgevel, voorzien van een hardstenen kordonlijst en band met cartouchemotieven; rechthoekige venster in een hardstenen omlijsting met zware druiplijst en barokke aediculabekroning met het opschrift: "De ware vrienden/ Koninklijke Toneel Maatschappij". Rondboogpoort in een hardstenen omlijsting met geprofileerde booglijst en neorocaille sluitsteen, imposten en geblokte posten op neuten; bovenlicht met gesmeed ijzeren waaier; de poort leidt naar de achter het huis gelegen toneelzaal, gebouwd in de vroegere tuin.

  • BAMPS C., Aperçu historique sur le nouveau local des sociétés Les Vrais Amis et Les Mélophiles, dit "In den Valck, Au Faucon" à Hasselt, avec des notes inédites sur l'histoire de cette ville a la fin du XV-XVI, in Bulletin de la Société des Mélophiles de Hasselt, 25, 1889, p. 73-142.
  • LINTERS A., Het Verenigingsleven in Hasselt, 1831-1880, onuitgegeven licentiaatsthesis.
  • MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt, in Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt, p. 75-76.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Maastrichterstraat

Maastrichterstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.