Herenhuis Hotel de Corswarem

Beschrijving

Voormalig Hotel de Corswarem, heden Stedelijk Muziekconservatorium. Circa 1860 opgetrokken op de plaats van het huis De Kleyne en Groote Munthamel, doch met toevoegingen van verschillende delen in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw.

Statig herenhuis in neoclassicistische stijl. Breedhuis van twaalf traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (kunstleien).

Bakstenen gebouw met een lijstgevel op een hardstenen plint; hardstenen puilijst; de poorttravee, uiterst rechts, is voorzien van een risaliet en afgelijnd met een hardstenen attiek. Rechthoekige vensters in een licht uitspringende hardstenen omlijsting met druiplijst; ijzeren borstweringen op de bovenverdieping. Geprofileerde rondboogpoort in een rechthoekige, geblokte omlijsting van hardsteen, met hoge sokkel; versierde sluitsteen en zware druiplijst; fraai houtwerk.

De achterzijde vertoont een reeks verschillende, waarschijnlijk tegen de straatvleugel aangebouwde delen, onder zadeldaken en pseudo-mansardedaken (met dakvensters en oeil-de-boeufs), waaronder een trappenhuis met groot rondboogvenster met glasraam, hiervoor een glazen serre met bakstenen sokkel, een L-vormige vleugel voorzien van getoogde vensters in geprofileerde omlijsting; tussen de vleugels een gedeelte van één bouwlaag onder verhoogd plat dak, met rondboogvormige muuropeningen tussen Dorische pilasters, die een geprofileerde druiplijst dragen.

Interieur: salon in neogotische stijl met merkwaardige schouw en zoldering met stucwerkdecoratie; zogenaamd Salon van de Corswarem, waarvan het eerste gedeelte in neoclassicistische stijl, het tweede in neorenaissance-stijl; in de kamer boven het neogotische salon, panelen met schilderingen op doek.

• DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975 (Kunst en Oudheden in Limburg), Hasselt, 1975, p. 69.