erfgoedobject

Stadswoning De Pasteye van 1687

bouwkundig element
ID
22023
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22023

Juridische gevolgen

Beschrijving

Huis De Pasteye, dat in de loop der eeuwen verschillende functies vervulde, onder meer muntwerkhuis, branderij en herberg. Van de oude kern in houtbouw bleef alleen de bovenverdieping bewaard; de verstening van de rest van het gebouw dateert van 1687, jaartal dat aangegeven wordt door de muurankers.

In zijn huidige vorm is het een breedhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). De twee benedenverdiepingen zijn van witgekalkte baksteen op een gepikte plint; de bovenverdieping is van stijlen regelwerk met witgekalkte lemen vullingen en een gepikte timmer, bestaande uit negen stijlen, een regel en zes dakplaatschoren. Aangepaste vensters op de benedenverdieping; behouden houten kruiskozijnen en een kloosterkozijn op de tweede bouwlaag; houten zolderluiken op de bovenverdieping. Rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting met trap; fraai houtwerk. Rechts, rondboogpoort (18de eeuw) in een rechthoekige, geblokte omlijsting van hardsteen met uitspringende druiplijst.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning De Pasteye van 1687 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22023 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.