erfgoedobject

Burgerhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID: 22028   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22028

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ruim burgerhuis in eclectische stijl. Breedhuis van het enkelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met drie dakkapellen, uit begin 20ste eeuw.

Bakstenen gebouw met een lijstgevel op een hardstenen plint. Hardstenen banden; risaliet van de derde travee uitlopend op een tuitgevel afgewerkt met een trapgeveltje en een hardstenen aedicula, en bolvormige verzwaringen op top- en schouderstukken; onder de bovenvensters een brede band met tegelmozaïek. Vensters van verschillende vormen, met hardstenen hoekstenen en dito sluitstenen voorzien van een diamantkop. Rechthoekig balkon met hardstenen balustrade. Rechthoekige vleugeldeur in een hardstenen omlijsting met druiplijst, en dubbel, getoogd bovenlicht.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22028 (Geraadpleegd op 25-09-2020)