Herenhuis De Reyger

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Maastrichterstraat
Locatie Maastrichterstraat 96, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis De Reyger

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Herenhuis De Reyger

Deze bescherming is geldig sinds 13-10-1980.

Beschrijving

Thans school van de zusters van de Kindsheid Jezus. Voormalig herenhuis in classicistische stijl. In zijn huidige vorm een breedhuis van dertien traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), waarvan de eerste zes traveeën dateren van 1782 (sluitsteen poort), terwijl de overige traveeën een neoclassicistische uitbreiding zijn uit het vierde kwart van de 19de eeuw (gecementeerde lijsten en vensterposten).

Bakstenen gebouw met een lij stgevel op een kalkstenen plint. Kalkstenen kordonlijsten, en dito, geblokte hoekbanden; risaliet, afgezet met geblokte kalkstenen hoekbanden, in de zesde travee. Rechthoekige vensters in een vlakke kalkstenen omlijsting, afgewerkt met een smalle druiplijst op de twee benedenverdiepingen; dezelfde verdiepingen waren oorspronkelijk beluikt. Getoogde poort in de middentravee, ingeschreven in een rechthoekige kalkstenen omlijsting op neuten.

Interieur in empirestijl, met mooie Lodewijk XVI-trap en muurschilderingen op doek van de Luikse landschapschilder Danthine.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Maastrichterstraat

Maastrichterstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.