erfgoedobject

Herenhuis De Reyger

bouwkundig element
ID
22032
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22032

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis De Reyger
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Herenhuis De Reyger
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Thans school van de zusters van de Kindsheid Jezus. Voormalig herenhuis in classicistische stijl. In zijn huidige vorm een breedhuis van dertien traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), waarvan de eerste zes traveeën dateren van 1782 (sluitsteen poort), terwijl de overige traveeën een neoclassicistische uitbreiding zijn uit het vierde kwart van de 19de eeuw (gecementeerde lijsten en vensterposten).

Bakstenen gebouw met een lij stgevel op een kalkstenen plint. Kalkstenen kordonlijsten, en dito, geblokte hoekbanden; risaliet, afgezet met geblokte kalkstenen hoekbanden, in de zesde travee. Rechthoekige vensters in een vlakke kalkstenen omlijsting, afgewerkt met een smalle druiplijst op de twee benedenverdiepingen; dezelfde verdiepingen waren oorspronkelijk beluikt. Getoogde poort in de middentravee, ingeschreven in een rechthoekige kalkstenen omlijsting op neuten.

Interieur in empirestijl, met mooie Lodewijk XVI-trap en muurschilderingen op doek van de Luikse landschapschilder Danthine.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis De Reyger [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22032 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.