Herenhuis in neoclassicistische stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Maastrichterstraat
Locatie Maastrichterstraat 102, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis in neoclassicistische stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Notariswoning Smeets met poort

Deze bescherming is geldig sinds 21-10-2002.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Notariswoning Smeets: binnenhof en bijgebouwen

Deze bescherming is geldig sinds 21-10-2002.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl, gelegen op de hoek van de Meldertstraat. Breedhuis van het enkelhuistype, vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (kunstleien) met twee dakkapellen, uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met lijstgevel op een hardstenen plint; de benedenverdieping is voorzien van een hardstenen parement en afgezet met een dito entablement; hardstenen hoekbanden, en risaliet in de eerste travee, eveneens met hardstenen hoekbanden afgezet. Rechthoekige vensters in een geriemde hardstenen omlijsting; de vensters der tweede bouwlaag hebben consoles onder de lekdrempels en een paneel met medaillon, afgelijnd door een uitspringende druiplijst boven de latei; de bovenvensters hebben kordon vormende lekdrempels; driezijdige, houten erker. Rechthoekige deur in een geblokte, hardstenen omlijsting op neuten. Houten kroonlijst met tandlijst.

De zijgevel telt zes traveeën met een met hoekbanden afgezet risaliet in de vierde travee. Rechthoekige, oorspronkelijk beluikte vensters met hardstenen lateien en lekdrempels. Links, rondbooginrijpoort in een rechthoekige hardstenen omlijsting met sluitsteen, neuten, vlakke pilasters op de posten en zwaar entablement.

Breedhuis van het dubbelhuistype, zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met oude kern (dak), doch volledig recente voorgevel, opgetrokken in classicistische stijl.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Maastrichterstraat

Maastrichterstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.