Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Minderbroedersstraat
Locatie Minderbroedersstraat 9-11, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hasselt (actualisaties: 27-09-2007 - 18-10-2007).
  • Adrescontrole Hasselt (adrescontroles: 09-11-2007 - 09-11-2007).
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Burgerhuis

Deze bescherming is geldig sinds 13-10-1980.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Breedhuis van het dubbelhuistype, zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met een dakkapel, uit het begin van de 19de eeuw(?).

Bakstenen gebouw met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een lage beschilderde plint; middenrisaliet in de derde travee. Rechthoekige vensters, oorspronkelijk beluikt op de benedenverdieping, met hardstenen lekdrempels, en licht uitspringende, beschilderde lateien op de eerste bouwlaag. In de uiterst rechtertravee, een getoogde deur in een beschilderde hardstenen omlijsting, geflankeerd door twee smalle rondboogvenstertjes (waarschijnlijk latere toevoegingen), en voorzien van een beschilderde hardstenen oculus met geprofileerde booglijst met gestrekte uiteinden als bovenlicht. In het risaliet, rechthoekige poort met geblokte, hardstenen posten en een hardstenen entablement met druiplijst.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Minderbroedersstraat

Minderbroedersstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.