erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 22038   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22038

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds 13-10-1980

Beschrijving

Breedhuis van het dubbelhuistype, zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met een dakkapel, uit het begin van de 19de eeuw(?).

Bakstenen gebouw met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een lage beschilderde plint; middenrisaliet in de derde travee. Rechthoekige vensters, oorspronkelijk beluikt op de benedenverdieping, met hardstenen lekdrempels, en licht uitspringende, beschilderde lateien op de eerste bouwlaag. In de uiterst rechtertravee, een getoogde deur in een beschilderde hardstenen omlijsting, geflankeerd door twee smalle rondboogvenstertjes (waarschijnlijk latere toevoegingen), en voorzien van een beschilderde hardstenen oculus met geprofileerde booglijst met gestrekte uiteinden als bovenlicht. In het risaliet, rechthoekige poort met geblokte, hardstenen posten en een hardstenen entablement met druiplijst.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22038 (Geraadpleegd op 04-08-2020)