erfgoedobject

Het Beluikske

bouwkundig element
ID: 22040   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22040

Juridische gevolgen

Beschrijving

Reeks van vijf identieke arbeidershuizen, nokrichting loodrecht op de straat, gelegen haaks tegen de achtergevel van het huis nummer 16, en bereikbaar via een gang doorheen laatstgenoemd huis.

Breedhuizen van het enkelhuistype (repeterend schema), uit begin 20ste eeuw, elk voorzien van een voorraadhokje en W.C. aan de overkant van het langwerpige tuintje, voor de huizen. Twee traveeƫn en twee bouwlagen onder lessenaarsdaken. Bakstenen gebouwen met lijstgevels, voorzien van bakstenen kordons en ingediepte panelen onder de houten kroonlijst op klossen. Getoogde muuropeningen, de vensters met arduinen lekdrempels.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Het Beluikske [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22040 (Geraadpleegd op 04-08-2020)