erfgoedobject

Het Beluikske

bouwkundig element
ID
22040
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22040

Juridische gevolgen

Beschrijving

Reeks van vijf identieke arbeidershuizen, nokrichting loodrecht op de straat, gelegen haaks tegen de achtergevel van het huis nummer 16, en bereikbaar via een gang doorheen laatstgenoemd huis.

Breedhuizen van het enkelhuistype (repeterend schema), uit begin 20ste eeuw, elk voorzien van een voorraadhokje en W.C. aan de overkant van het langwerpige tuintje, voor de huizen. Twee traveeën en twee bouwlagen onder lessenaarsdaken. Bakstenen gebouwen met lijstgevels, voorzien van bakstenen kordons en ingediepte panelen onder de houten kroonlijst op klossen. Getoogde muuropeningen, de vensters met arduinen lekdrempels.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Het Beluikske [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22040 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.