Grenspalen van 1666

Gemeente Hasselt, Zonhoven

• Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Grenspalen van 1666

is beschermd als monument Grenspalen van 1666

Beschrijving

Twee van de vier kalkstenen grensstenen, in 1666 opgericht door de magistraat van Hasselt op de heide tussen Hasselt en Zonhoven. Met de toelating van prins-bisschop Maximilianus Henricus van Beieren werd hij daar geplaatst om de twist om die heide tussen beide gemeenten te beslechten. Van de overige stenen (herhaaldelijk beschadigd en verplaatst door de Zonhovenaren), kwam er een terecht bij het gemeentehuis van Zonhoven, terwijl een andere, die zich in de Sint-Jozefstraat te Hasselt bevond werd overgebracht naar het Openluchtmuseum van Bokrijk.

Onder het wapenschild van de prins-bisschop, de sterk verweerde tekst, vermoedelijk luidend: LIMITES MERICARUM HASSELEN A SER MAX HENRICO CONFIRMATA ANNO 1666, met daaronder het wapenschild van Hasselt. Op de zwaar beschadigde achterzijde stond de tekst: "Niet verder Zonhovenaren, op lijfstraf volgens ordonnantie van de Doorluchtige in het jaar 1666" (confer grenssteen te Bokrijk).

• VANDERSTRAETEN C., Hasselt, Hasselt, 1934, p. 13-16.