erfgoedobject

Grenspalen van 1666

bouwkundig element
ID
22044
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22044

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grenspalen van 1666
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Grenspalen van 1666
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Twee van de vier kalkstenen grensstenen, in 1666 opgericht door de magistraat van Hasselt op de heide tussen Hasselt en Zonhoven. Met de toelating van prins-bisschop Maximilianus Henricus van Beieren werd hij daar geplaatst om de twist om die heide tussen beide gemeenten te beslechten. Van de overige stenen (herhaaldelijk beschadigd en verplaatst door de Zonhovenaren), kwam er een terecht bij het gemeentehuis van Zonhoven, terwijl een andere, die zich in de Sint-Jozefstraat te Hasselt bevond werd overgebracht naar het Openluchtmuseum van Bokrijk.

Onder het wapenschild van de prins-bisschop, de sterk verweerde tekst, vermoedelijk luidend: LIMITES MERICARUM HASSELEN A SER MAX HENRICO CONFIRMATA ANNO 1666, met daaronder het wapenschild van Hasselt. Op de zwaar beschadigde achterzijde stond de tekst: "Niet verder Zonhovenaren, op lijfstraf volgens ordonnantie van de Doorluchtige in het jaar 1666" (confer grenssteen te Bokrijk).

  • VANDERSTRAETEN C., Hasselt, Hasselt, 1934, p. 13-16.

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Grenspalen van 1666 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22044 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.